Wat is geocaching?

geocaching

Geocaching is een avontuurlijk oriëntatiespel gebaseerd op het Internet en het GPS satellietnavigatiesysteem. Geocachers maken elkaar attent op bijzondere plekken in hun omgeving en publiceren de coördinaten (lengte- en breedtegraden) van deze locaties op speciale websites.

Andere geocachers zetten deze coördinaten in hun draagbare GPS-ontvanger en navigeren naar de aangegeven locatie, waar zij op zoek gaan naar een verborgen container: de geocache. Een geocache is een stevige waterdichte kist of doos met een logboek en meestal wat ruilspulletjes om het schatzoeken en -vinden aantrekkelijk te maken voor kinderen.

Met een notitie in het logboek bewijst de geocacher dat de aangegeven locatie is bereikt en dat de geocache is gevonden. Het logboek hoort in de geocache, maar als er verder leuke spullen worden aangetroffen mogen deze worden geruild tegen meegebrachte artikelen van vergelijkbare waarde. Weer thuis schrijft de geocacher een verslag van de speurtocht en plaatst dit op de site om medespelers deelgenoot te maken van de belevenissen.

Simpel? In theorie wel. Maar in de praktijk zijn de gegeven coördinaten slechts zelden die van de locatie waar de geocache is verborgen. Meestal gaat het om de coördinaten van de parkeerplaats waar de speurtocht begint. Elke geo-tocht behoort een uitdaging te zijn, waarbij spelers onderweg zoeken naar aanwijzingen om de tocht te vervolgen en uiteindelijk de plek te bereiken waar de geocache is verstopt.

Geocaching is wandelen met een doel, zonder precies te weten wat de eindbestemming is. Tijdens de tocht laat de geocacher zich verrassen door de omgeving en de vindingrijkheid van de persoon die de route heeft uitgezet. Zo is elke tocht een avontuurlijke ontdekkingsreis, die, als het goed is, wordt afgesloten met het vinden van een verborgen schat op een mooie of interessante locatie.

Voor geocachers duidt het woord ‘cache’ zowel op de tocht als op de container of geocache die aan het einde van de wandeling wordt gevonden. Er zijn eenvoudige caches die u binnen een uur kunt vinden na een relatief korte wandeling over goed begaanbare paden. Andere caches laten zich pas na een speurtocht van een dag of zelfs meerdere dagen vinden. Voor een kleine minderheid van caches moet u bovendien beschikken over een uitstekende conditie en speciale vaardigheden.

bron: www.qualitycaching.com

Smart Phone

Dit spel wordt voornamelijk gespeeld met een daarvoor bestemde GPS apparaat. Echter om een indruk te krijgen van geocaching volstaat ook een smart Phone met gps mogelijkheid. Houdt u er wel rekening mee dat de smart Phone minder nauwkeurig is dan een GPS apparaat zodat een aanwijzing wat verder kan liggen dan uw telefoon aangeeft.
Als norm wordt aangegeven dat een aanwijzing in een straal van 10 meter om u heen kan liggen.

Aanwijzingen

Denk creatief als u op zoek gaat naar een aanwijzing. Het kan gemakkelijk, zoals een metalenplaatje waar een volgend coördinaat op staat. Meestal is het lastiger. Zie ik daar wel “echte” klimop????

Kijk goed om u heen…

Groeien er wel paddenstoelen in de zomer??

Beginnen:

Ga niet gelijk iets heel moeilijks doen.

Begin eens met deze:

Besuch beim Obelink – We bezoeken de Obelink

Gewoon naar de Obelink rijden en daar rondom het nulpunt zoeken. Geen leuke plek of bijzonder verstopt maar even voor het gevoel.

De Ruïne van Miste

Vlakbij ons vakantiepark en al een stuk leuker om te doen.

De Boekenstad

Zin in een leuke dorpswandeling door Bredevoort?

Ga maar eens op pad en kijk eens of u tot de oplossing komt.

Mondriaan

Mooie wandeling door Winterswijk die u alles zal vertellen over de beroemde kunstenaar.

Een lastige.

Aandacht en Respect

Lekker op de fiets en onderweg uitleg over Winterswijk en de tweede wereldoorlog

Dit zijn een paar voorbeelden van de mogelijkheden van Geocaching.
Enthousiast geworden…

Bedenk een leuke teamnaam en meldt u dan aan voor een account bij geocaching.com